Kismotorral kezdem a motoros karrierem

Virágboltosként a szállítás mindig komoly problémát jelentett. Most nem a virágokra gondolok, azt furgonnal hozzák a srácok. Inkább saját magam elszállítása jelent gondot otthonról az üzletbe, mert bevallom, egyre jobban utálom a tömegközlekedést. Ezért is döntöttem el, hogy szerezni fogok gy motort magamnak. Ahhoz viszont jogsi is kéne – szerencsére Laci sógorom tudott ebben nekem segíteni.

Ő ajánlotta nekem a motorjogositvany.com-ot, ahol a hasznos infók mellett kuponokat is tudok letölteni, amiket igen komoly kedvezményekért cserébe válthatok be motoros felszerelés vásárlásakor. Tetszett az ötlet, hogy egyből olcsóbban is vegyem meg magamnak a motoros ruhákat, úgyhogy fel is mentem az oldalra. És rá kellett jönnöm, hogy a motor jogosítvány egy sokkal bonyolultabb téma, mint azt én elsőre gondoltam. Először is, nem csak egy kategória van, hanem egyből négy: AM, A1, A2 és A korlátlan. Hogyan válasszak ezek közül?

Végül nem volt nehéz dolgom, mert viszonylag határozott célokkal érkeztem ide. Tudtam, hogy nem akarok nagy motorossá válni, hanem meg tudok elégedni egy kisebb motorral is. Egy robogó viszont nem lenne elég, úgyhogy maradtam A1 motor jogosítványnál.

Az A1 motor jogosítvány megszerzése a motorjogositvany.com oldalról gyűjtött információk szerint ugyanolyan egyszerű, mint minden más kategóriánál. Ezzel egy maximum 125 köbcentist motort lehet vezetni, ami nekem tökéletesen elég lesz, hiszen nem akarok százzal repeszteni majd az utakon. Ahhoz hogy letegyem, minimum 16 évesnek kell lennem (istenem, de rég voltam én annyi), úgyhogy ez sem jelenthet problémát.

Érdekes módon, ha lenne AM kategóriájú jogsim, az nem segítene semmit, pedig minden más kategóriánál valamilyen előnyt jelent, ha az előtte levő szinttel már rendelkezem. Ha lenne B kategóriájú jogsim, az jelentene némi könnyítést, de ugye ilyenem sincs, úgyhogy nálam ez nem opció. Szépen le fogok tenni minden vizsgát, ahogy azt kell, megszerzem a jogsit, majd igyekszem minél olcsóbban megvenni a motort is. Az a1 motor jogosítvány szerintem az, amit a hozzám hasonló egyszerű motorosnak kitaláltak: ennél nincs is szükségem se többre, se kevesebbre.