Kamillavirágból készült teával a fájdalom ellen

Nincs is annál kellemetlenebb élmény, mikor elmegyünk a fájós fogunkkal a fogorvoshoz, megkapjuk rá a kezelést, hazamegyünk, alig várjuk, hogy kimenjen a zsibbasztó hatása, aztán azt tapasztaljuk ezután, hogy a fogunk, ha nem is ugyanannyira, de azért fáj…

Én már évek óta a Fogorvos Budapest Fogászati Klinikához járok, ha valami problémám van a fogaimmal vagy egyáltalán csak az éves, féléves vizitekre, attól függ, miben maradunk a fogorvossal. Az utolsó látogatásom sajnos igen kellemetlenre sikerült, bár ez egyáltalán nem az ő hibájuk, meg nem is az enyém. Nekem sajnos nagyon könnyen romlanak a fogaim, ez már tinédzserkorom óta egy probléma nálam, több gyökérkezelt fogam is van, és koronáim is sajnos, pedig azért nem vagyok mély olyan idős, hogy ez feltétlenül indokolt legyen.

A legutolsó alkalommal is gyökérkezelni kellett az egyik fogam. Én ebbe nagyjából már belenyugodtam, sejtem, hogy előbb-utóbb sajnos az összes fogom erre a sorsra fog jutni. Mivel már jártas vagyok a témában, tisztában vagyok vele, hogy néha bizony a gyökérkezelt fog fáj. A fogorvosom már felvilágosított, hogy ez teljesen természetes, ilyenkor nem a fog fáj valójában, vagy a szomszédos fogak idegeit éri traumauként a kezelés, vagy a fog körüli íny fáj. Velem ez már előfordult ilyen jellegű kezelés után, számítottam is rá, hogy a frissen gyökérkezelt fogam fájni fog. Ezzel igazából csak akkor van probléma, ha pár napon belül nem múlik el a fájdalom. Ilyenkor megtörténhet ugyanis, hogy a fog úgy volt anatómiailag felépítve, hogy nem sikerül az orvosnak az összes gyökércsatornát kitisztítani, ezért a gyulladást nem sikerül megszüntetni, amit a fog fájdalommal jelez. A Fogászati Klinikám oldalán lehet is erről a témáról egy elég jó írást olvasni, én is innen szoktam tájékozódni, ha mégis valami kérdésem van, ha olyan panasz, kérdés merül fel, amire még nem kaptam választ. Ha innen se sikerül, akkor persze felhívom a fogorvost, elképesztő kedvesek szerencsére, szóval készségesen válaszolnak az ember kérdéseire.

Szóval igen, pont így jártam, a gyökérkezelés után nagyon fájt a fogam még néhány napig. Ilyenkor, a fájdalom miatt, az ember szeretne azonnal visszarohanni a dokihoz, hogy csináljon akármit, csak szűnjön meg már a kellemetlen érzés. Én próbáltam kitartani, szedtem fájdalomcsillapítót meg minden. Anyukámnak is panaszkodtam, és ő ajánlotta, hogy próbáljak meg kamillateával öblögetni, az ugyanis nagyon jó fájdalom ellen, megnyugtatja az idegeket. Ha nem olyan vészes a helyzet, hogy újabb fogorvosi beavatkozásra van szükség, akkor egy kis kamillatea valószínűleg megszünteti a tüneteket. És az ember legalább nem visz be feleslegesen mindenféle kemikáliát a szervezetébe.

És szerencse, hogy így tettem! A kamillateás öblögetés nekem tényleg bevált, fokozatosan enyhült a fájdalom, néhány nap múlva pedig már teljesen elmúlt. Megnyugodtam teljesen, hogy legalább ezt a fogam félig-meddig sikerült megmenteni, ha nem is él, de legalább funkcióját beölti és a számban maradt! Elképesztő, hogy az ember mennyire hozzászokik ahhoz, hogy minden problémára bekap egy pirulát, és bele sem gondolunk abba, hogy a sokszor feleslegesen szedjük a sok gyógyszert, gyógynövényekkel simán meg lehet oldani néhány enyhébb problémát. Nekem azóta van is egy kis balkonládában kamillám ültetve. Az illatát is szeretem, meg szerintem aranyosan is néz ki, és ha bármim fáj, egyszer megpróbálom egy kis kamillával kezelni, gyógyszerekhez csak utána nyúlok.