Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – aki pedig a környezetet, az nem a napelemek árát nézi, hanem a cél lebeg a szeme előtt

Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, tartja a mondás. Ezzel a gondolattal teljesen azonosulni tudok. A virágok rengeteg törődést és odafigyelést igényelnek. Sok embert megnyugtat, ha a virágait ápolgathatja, lehetnek azok a lakásban, vagy ha szerencsésebb, akkor a saját kertjében. Van, aki még beszél is hozzájuk, sőt bizonyos kísérletek még azzal is foglalkoznak, hogy zene hatására gyorsabban nőnek-e a növények. Persze nem mindenkinek áldás a kert, hiszen rengeteg munka van vele és van, akinek nincs rá ideje és emiatt nyűgnek éli meg. Erre megoldás lehet, ha kertészt fogad az ember, aki rendben tartja és öntözi a növényeket. Én személy szerint nagyon szeretek kertészkedni, engem nagyon megnyugtat. Minden tavasszal alig várom, hogy ültethessem a gyönyörűségeket, amiben majd gyönyörködhetek a nyár folyamán. Az én kedvencem a tulipán és a rózsa. A vágott virágokkal nem igazán vagyok kibékülve, jobban szeretek adni és kapni egyaránt cserepes virágokat, mert azok sokkal tovább élnek. A vágott virágokat nagyon szoktam sajnálni, hogy olyan elhervadnak és hamar a kukában végzik szegények.

napelem árak

Kiskoromban megvoltam győződve róla, hogy ha nagy leszek, virágkötő vagy kertész leszek. A kerttel való kapcsolatom már egész kis koromban kialakult, mert a mamáméknak hatalmas kertjük volt vidéken, tele gyümölcsfákkal, bokrokkal, virágokkal. Minden nyáron sok időt töltöttem ott velük és ültettünk, szüreteltünk, locsoltuk a kertet. Mi Budapesten sajnos nem házban, hanem lakásban laktunk, de én mindig is vágytam egy kertes házra, és biztos voltam benne, ha nagy leszek, addig nem nyugszom, míg nem sikerül ezt összehoznom. Ma már szerencsére elmondhatom, hogy sikerült, így hobbi kertészként sok időt töltök a kertemben, még téli kertem is van. Sok könyvet tanulmányoztam már a virágok ápolásával és a növénybetegségekkel kapcsolatosan.

Több nagyobb beruházásunk is volt az elmúlt évben, ami nagyobb horderejűnek mondható. Mivel az elmúlt években hatalmas hőségek voltak és sajnos nem volt időm minden nap locsolni a füvet, amit nagy becsben tartok és túl sokat áldoztam rá ahhoz, hogy hagyjam kiégni, telepítettünk egy locsolórendszert, ami programozható is. Ez nagyban megkönnyíti ezt a feladatot, és a füvem is zöldebb és dúsabb, mint valaha.

A másik nagy beruházás a házzal kapcsolatban a napelem telepítése volt. A családom számára mindig nagyon fontos volt a környezetvédelem, már egész kiskoromtól próbáltak minket erre nevelni. Szerintem nagyon fontos, hogy ki milyen mintát lát otthon, hiszen ezt fogjuk mi is magunkba szívni, majd később továbbadni a saját gyerekeinknek is. Nagyon apró dolgokkal is lehet kezdeni, ami nem jelent nagy megerőltetést, például a szelektív hulladékgyűjtésre gondolok, ami sajnos nálunk még mindig nem nőtte ki magát úgy, mint a nyugatabbra fekvő országokban. Ha egy kicsit odafigyelne mindenki arra is, hogy ne folyassa a vizet feleslegesen, már azzal sokat tudnánk tenni a környezetért, hiszen a vízzel illetve annak hiányával sok bajunk lesz még a jövőben.

A napenergia egy megújuló energiaforrás, ami befektetésnek sem utolsó és persze elindulhatunk a környezettudatosság felé vezető úton. Mielőtt döntöttünk a napelem rendszerről, végeztünk bizonyos kalkulációkat, hogy mennyi idő alatt térül majd meg a befektetésünk, ilyen kalkulátorokra az interneten könnyen rá lehet bukkanni. Majd mikor úgy döntöttünk, hogy belevágunk, elkezdtünk tájékozódni a napelem árakról. Erre különösen sok időt szántunk, hiszen nem hajtott a tatár és jól akartunk dönteni, hogy anyagilag a legjobban járjunk. A mi tapasztalatunk az, hogy a napelem árak elég széles palettán mozognak, így megéri egy kicsivel több időt fektetni a legjobb ár megtalálásába, hiszen számít, hogy mennyi idő alatt hozza be az árát.

Én már tervezem a következő házzal kapcsolatos projektünket, ami egy fúrt kút lenne az udvaron. Az innen nyert vízzel pedig a kert locsolását is meg tudnám oldani.