A viráglerakat napelemei

Szeretek kijárni a város szélére, az általam viráglerakatnak nevezett helyre mert imádok a hatalmas üvegházakban a friss virágok között mászkálni és egyenesen innen vásárolni, nem a virágboltokból. Nemrég, amikor ott jártam, épp napelemeket szereltek. Mivel már jól ismerem a tulajt, elbeszélgettem vele a témáról. Kiderült, hogy van egy pályázat, valami baromi hosszú névvel, amin keresztül vállalkozások 1,5 és 50 millió között szerezhetnek meg vissza nem térítendő támogatást, valamint kedvezményes kamatozású kölcsönt, szintén ebben az összegintervallumban. Mondta, hogy ezek segítségével szereztek napelemre pénzt, de én is biztosan találok valami napelem pályázatot családi házra, ha érdekel. És valóban érdekel. Szóval utánakerestem.

A napelempalyazatok.hu oldalról tájékozódtam és nagyon sok információt megismertem. Az oldalt egy cég csinálja, akik mindenféle hasznos információt megosztanak, valamint arról is írnak, hogy hogyan dolgoznak és milyen termékekkel. Mindez nagyon meggyőzőn hat. A férjemnek is megmutattam, és azonnal pozitívan állt az ötlethez. Az mondta, hogy holnap be is fog jelentkezni árajánlat kérésre. Az árajánlat kérés úgy működik, hogy először telefonon hívnak fel, aztán személyesen is kijönnek és mindezt ingyen csinálják. Mi csak kölcsönnel tudnánk nekifutni ennek a projektnek, szóval mindenképp kérünk egy ilyen ingyenes árajánlatot. Meg megkérjük, hogy kicsit meséljenek a kölcsönről is. Természetesen ez nem az ő asztaluk, de a weboldalon is írja, hogy szívesen segítenek engedélyek is mindenféle papírügyben, hiszen nekik már elég nagy tapasztalatuk van, míg a kuncsaftjaik általában mindig friss zöldfülűek a témában. Ezt nagyon kedves gesztusnak találom. A kölcsönről eddig csak annyit tudok, hogy húsz éves futamidővel kell vállalni, nincs rá kamat és olyasmire is lehet használni, mint nyílászárók cseréje vagy fűtéskorszerűsítés. Mondjuk ezekkel mi teljesen rendben vagyunk, csak mint infó mondtam, hogy ilyeneket is lehet.

A weboldalt végigolvasva egyébként nagyon sok információt szereztem a napelemek működéséről is. Eddig azt sem tudtam, hogy másfajta áramot hoznak létre, mint amilyenre a háztartási eszközeinknek szüksége van, ezért minden napelemhez, vagy napelem rendszerhez tartozik egy bizonyos inverter is, aminek az a dolga, hogy átalakítsa az áramot. De amin a legjobban meglepődtem, és nagyon tetszik, az nem más, minthogy az áramszolgáltatóval együtt működve lehet csinálni ezt az egész napelem bizniszt. Ezalatt azt értem, hogy nem érdemes lekapcsolódni a hálózatról, hiszen lehet rossz, borongósabb idő hosszabb távon, és akkor még mindig ott van B tervként a szolgáltató és az ő árama, amikor pedig jó idő van és a napelemeid túltermelnek, akkor a szolgáltató veszi meg a teáltalad termelt áramot. Így lesz nullás a villanyszámla.

Várom már, hogy megkapjuk az árajánlatot.