Fotópapír a virágos fényképekhez

Amikor még fiatalabb voltam, pontosabban kis süldő tini, akkor nagyon bíztam abban, hogy van rejtett tehetségem valamelyik művészeti ághoz. Szerencsére van, de sajnos nem valami kiemelkedő. Egy időben az egyik barátnőmmel, Andival, elkezdtünk fotózással próbálkozni. Nekem nem jött be, de neki annál inkább.

Annyira, hogy ma már fotósként dolgozik, elsősorban természet fotókat készít, rengeteg szép tájat bejárt már a világon, és kiállításai is voltak már. A virágokat különösen jó érzékkel tudja fotózni, van is jó pár kedvencem egy arborétumban készült képei közül, és érdekes módon, a virágokról készült képei a legnépszerűbbek, többen rendeltek is már tőle ilyet. Mindig azt mondja, hogy mivel a virágok – és persze a természet is – élnek, így nem nehéz róluk jó képet csinálni, valahogy lelke lesz a fotóknak. Annyira szereti, hogy elvégzett egy virágkötő tanfolyamot is, hogy szebbnél szebb kompozíciókat tudjon lefotózni. Amikor esküvőkre hívják fotósként, akkor gyakran kérik meg arra is, hogy készítse el a menyasszonyi csokrot is, egyszerűen mindenki beleszeret azokba a virágos dolgokba, amiket ő készít, különleges tehetsége és esztétikai érzéke van ehhez. Fantasztikus szerintem, amikor valaki így megtalálja azt, amit szeret, és ezáltal önmagát is.

Na de, visszatérve: a különféle természetfotói is csodaszépek, az Izlandon, illetve Afrikában készült fotóik olyanok, mintha egy meséből lennének.

Mivel – ahogy mondtam is – imádom a virágokról és a természetben készült képeit, így eldöntöttem, hogy párat bekereteztetek magamnak és kiteszem őket a falra. Persze titokban, hogy amikor átjön, meglepődjön – meg az is érdekel, hogy milyen gyorsan ismeri fel a saját fotóit. Ezzel egy baj volt csak, hogy fotópapír híján voltam. Pontosabban soha nem is vettem még fotópapírt.

Mivel a lehető legjobb minőségű papírra akartam kinyomtatni ezeket a képeket, így alaposan körülnéztem. Úgyhogy nagy kutakodásba kezdtem, aminek során eljutottam a nyomtatoalkatresz.hu webshopjára, ahol szerencsémre jó néhány fotópapír várt arra, hogy kiválasszam közülük a megfelelőt.

Egyből szimpatikussá is vált az oldal, mert a fotópapíroknál ki lehet választani, hogy lézer, vagy tintasugaras nyomtatóhoz keresünk papírt, így nem kellett elolvasni minden termékleírást.

A HP, tintasugaras nyomtatókhoz való fotópapírjai között nézelődtem, és egy dologban biztos voltam, hogy nem a hagyományos 10×15 centis papírt szeretném, hanem jó nagyot, hogy minél feltűnőbbek legyenek a képek a lakásban. Ezért A3-as méret alatt szóba sem jöhetett semmi.

Igazából nagyon gyorsan meg is lett az egyik kiválasztott: egy 20 lapos, fényes fotópapírt választottam, A3-as méretben. Az árát sem találtam drágának, és a „Premium Plus” felirat különben is hatott rám. Szóval ez lett az egyikbefutó.

De eltökéltem, hogy megpróbálok még ennél is nagyobbat keresni, a szívemhez legközelebb álló fotónak, de sajnos nem találtam. Vagyis de, hiszen ilyen fotópapír tekercsekből bőven van választék a nyomtatoalkatresz.hu webshopjában, de azt nem igazán mertem bevállalni, féltem, hogy valamit elrontok.

Úgyhogy a vége az lett, hogy rendeltem két csomaggal a már említett „Premium Plus” fotópapírból. Az elején fel sem tűnt, csak amikor már beraktam a kosárba, hogy mennyiségi kedvezmény van MINDEN termékre! Ez azt jelenti, hogy ha két, vagy még ennél is több terméket vásárolok, akkor a darabáruk olcsóbb, és így nyilván a végösszeg is. Először azt hittem, hogy csak azonos termékek rendelésénél él ez az akció, de akkor is érvényes, ha különböző dolgokat rendelünk. Ennek nagyon megörültem, mert én már 2% kedvezményt is nagyon pozitív szemmel nézek.

Ráadásul, az egészet még megfejelték azzal, hogy a szállításért sem kellett fizetni. Így valahogy még olcsóbbnak és szerencsésebbnek éreztem a fotópapír vásárlást.

Viszont egy kicsit el is szomorodtam, mert a rendelésem mellett egy narancssárga homokórát láttam. Utána néztem a weboldalon, hogy ez mit jelent, és kiderült, hogy valószínűleg nincs raktáron az adott termék, és lehet, hogy várni kell rá. Mindenesetre, felhívtam az ügyfélszolgálatot, biztos, ami biztos alapon, hogy utána érdeklődjek, mizu.

Nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, de tényleg! Ritka, hogy ilyet tapasztal az ember az ügyfélszolgálatokon. De a lényeg: az oldal valamiért nem frissítette magát, ezért volt ott a narancssárga homokóra a zöld pipa helyett. Ami pedig azt jelzi, hogy termék elérhető. Sőt, azt is megtudtam, hogy a zöld pipásoknál, ha a megrendelés munkanapon délig megtörténik, akkor maximum egy-két nap, és kézhez is kapjuk az árut. Van még egy jelzés, ami egy ciánkék pipa, ez pedig azt jelenti, hogy a kiszállítás egy picikét több, körülbelül 1-4 nap.

Na, de visszatérve a homokórámra, ami valójában zöld pipa volt: az ügyfélszolgálaton mondták, hogy nyugodtan adjam le a rendelést, mert biztosan meg fog érkezni hozzám 1-2 munkanapon belül, ne aggódjak.

De ezután egy kis gondba kerültem, mert többféle fizetési mód is van, és mivel én tényleg csak nagyon ritkán vásárolok online, így gondolkodóba ejtett a dolog. Sajnos nálam egy 5 perces online vásárlás is minimum félóra, túl körülményes vagyok. Ami a fizetési módokat illeti: el lehet intézni utánvéttel (ami lehet készpénzes, vagy bankkártyás is), előre utalásos (küldenek egy bankszámlaszámot), átutalásos, barionnal is történhet, de készpénzzel is lehet fizetni. Ez utóbbi akkor valósulhat meg, ha nem a futárszolgálat viszi, hanem maga a cég, tehát a nyomtatoalkatresz.hu szállítja ki. Mert bizony ilyen is van, ám ez elsősorban szerződéses ügyfeleknek, vagy jó nagy megrendelés esetén, amit jobb személyesen kiszállítani.

Ugyan nekem csak fotópapír kellett, de ha már ennyi pozitív dologgal szembesültem, megnéztem, hogy mit lehet itt még venni, mert mindig bajban vagyok, ha a nyomtatómhoz kell valami. A nevükhöz hűen nem nagyon van, amit nem lehet náluk megvenni – már amennyire én értek hozzá. Kaphatók különféle nyomtatókhoz tonerek, tintapatronok, dobok, fixálók és festékszalagok is, bár utóbbiról fogalmam sincs, hogy micsoda. Nem mintha a dobot tudnám.

De a lényeg, hogy szerintem minden van. Rámentem a tintapatronokra, és a dolog úgy néz ki, hogy először ki kell választani a nyomtató márkáját, azután pedig egy több száz darabos listát ad ki az oldal, a különféle nyomtatótípusokkal, amit szintén ki kell választani. Nekem tetszett, mert így egészen biztos, hogy az ember nem tud olyan patront venni, ami nem passzol a nyomtatójához, hiszen kifejezetten típus szerint tud választani. Nem bántam volna, ha korábban rátalálok erre az oldalra, mert nem kevés időt tudtam volna megspórolni, amikor rossz patront vásároltam korábban.

Végül sokkal jobban sikerült a fotópapír vásárlás, mint azt gondoltam. Ez pedig leginkább annak köszönhető, hogy rátaláltam a nyomtatoalkatresz.hu-ra. Nem gondoltam az elején, hogy sokkal olcsóbban megúszom, mint a számításaim, és azt sem, hogy olyan gyorsan megérkezik hozzám a rendelés. Azt hiszem 3 napon belül – még kereteket is kellett venni – fel is kerültek a virágos képek a falra.