Az okos virág, avagy az apró komplex napelem rendszer

Amikor először hallottam az okos virág kifejezést, azt sem tudtam, hogy most hírtelen hova kapjam a fejem, melyik őrült gondolatom teljesülhetett be az okos virág színrelépésekor. Sokszor játszunk olyat a haverokkal, hogy igyekszünk kitalálni a legőrültebb dolgok párosítását, ami gyakran valószínű, hogy teljesen lehetetlen, de azért nagyban megkönnyíthetné az életünket a létezésével. Az okos virág hallatán egyből arra gondolta, hogy valószínűleg ez az a fajta rózsa, ami megvásárolja magát születésnapokkor, zárolja az ajándékozó bankszámláján a saját értékét, sőt kézbesíti is önmagát az ünnepeltnek. Ez már kicsit a futurisztikus elképzelésen is túlszárnyal és sokkal inkább a beteg gondolat fogalmát igyekszik kimeríteni, de azért gondoltam megosztom veletek, hátha ti is érzitek majd ennek a dolognak a szükséges kifejlesztését.

A valóság ennél azonban sokkal egyszerűbb, hasznosabb és tulajdonképpen szebb is, ugyanis az okos virág nem más, mint egy komplex kis napelem rendszer.  Helyileg nem is olyan messze, egészen pontosan Ausztriában fejlesztették ki és a mai napig is teljes egészében, a legapróbb alkatrészig mindent ott készítenek el hozzá. Olyan megbízható és precíz a működése, hogy a gyártó ráadásul 25 év garanciát is vállal rá. De hogy mi is ez az okos virág? A szokásos napelem rendszerektől kisebb, egy kisebb termetű gépre kell gondolni, mely felépítésében hasonlít egy igazi virágra. A szirmai, melyek a napkollektorok, időjárásálló anyagból készültek, és olyan speciális technikával működnek, mely leginkább a napraforgó természetére emlékeztetnek, ugyanis mindig abba az irányba fordulnak, ahol a legtöbb fény éri a „szirmokat”, így a lehető legtöbb energiát képes begyűjteni és elraktározni. A szár része igazából csak az esztétikai élmény és a virágot vezérlő computer agyának helyéül szolgál. Ezt egy olyan lemez fedi, melynek színét abszolút a vevő választhatja ki. Így tulajdonképpen egy inverz dolog az okos virág, ugyanis ennek nem a szirmai, hanem a szára pompázik a legkülönbözőbb színekben, míg a szirmai a leghatékonyabb fekete színnel nyeli el az összes őt ért sugárzást.

Könnyű a használata is, ugyanis semmi ördöngösség és kötelező beépítés nincsen. Ezt a szerkezetet valóban leteszi az ember a ház elé, és már azonnal a tiszta, természetes energia a forrása minden egyes tevékenységének. Sőt, hatalmas előnye, hogy amennyiben költözésről van szó, nem kell lebontanunk, vagy ott hagynunk az általunk kialakított tiszta energiaforrást biztosító berendezésünket, hanem annak mobilis volta miatt bárhova magunkkal vihetjük és élvezhetjük az általa nyújtott szolgáltatásokat az új otthonunkban is.

Az ára egyelőre még borsos, de biztos vagyok benne, hogy ha kiszámolnánk, hogy mennyi energiát spórolhatnánk a Földnek egy ilyen napelem rendszer telepítésével és ezáltal mennyi pénzt spórolhatnánk magunknak, akkor még mindig jobban megérné, mint ez a környezetszennyező, pazarló életmód, amit sokan még napjainkban is űznek.

Remélem hamarosan olyan áron is kapható lesz ez a kis eszköz, hogy nem csak a felső rétegek, de a kevésbé tehetős emberek is megengedhessék maguknak egy ilyen technológia kialakítását, ezzel jót téve a bolygónak és a majdani unokáinknak.